Kategorie

Výrobci

Argania Spinosa kernel oil, česky správně označovaný jako hydrogenovaný olej z jader Argánie trnité je nejčastěji známý pouze jako arganový olej. Arganový olej je výtažek z plodů stromu Argánie trnité, latinsky Argania Spinosa. Původní Berbeři nazývají arganový olej jako tekuté zlato pouště či strom života. Argánie trnitá roste pouze v jihozápadním Maroku, kde vytváří samorostlé lesy. Stromy mohou v období dešťů dosáhnout až do výšky 14 metrů. Na Argánii trnité uzrávají žluté plody velmi podobné olivám. Plodnost stromů je přibližně 200 let, přičemž starší stromy jsou schopné plodit plody několikrát do roka. V současné době se počet stromů odhaduje na 2 milióny, což představuje přibližně 12 miliónů tun arganového oleje ročně.


Plod Arganie spinosa obsahuje několik kapkovitých semen (jedno až tři) velmi podobné slunečnicovým semínkům. Tyto semena jsou vysoce ceněna pro vysoký podíl arganového oleje. Na jeden litr arganového oleje je zapotřebí přibližně 30 kilogramů plodů Argánie trnité. Arganový olej se používá v marocké kuchyni a v kosmetickém průmyslu po celém světě. Především v současné době se arganový olej stává jakýmsi fenoménem nejen ve vlasové kosmetice.


Arganový olej obsahuje vysoké procento účinných látek, jako jsou tokoferoly, karoten, esenciální mastné kyseliny vitamín A, E a F. Vitamín A podporuje oběhový systém, vitamín E je silný protizánětlivý antioxidant který chrání buňky před UV zářením. Vitamín F hydratuje pokožku a zpomaluje proces stárnutí buněk pokožky. Vysoký obsah tokoferolů chrání pokožku a vlasy před volnými radikály, přičemž aktivně zpomalují proces stárnutí. Zázračný arganový olej je používán při léčbě kožních onemocněních, ekzémech, akné, popáleninách. Arganový olej zmírňuje svědění vlasové pokožky, snižuje suchost pokožky a vlasům dává vitalitu, sílu, lesk a hebkost. Arganový olej má také blahodárný vliv na barvené vlasy, kde zvyšuje lesk a záři barvených vlasů. V současnosti je arganový olej jedním z nejdražších a nejcennějších olejů používaných v kosmetickém průmyslu.


}